Elokuvatohtori ei jättänyt Sodankylää

 

Peter von Bagh 1943 – 2014

Sodankylän Elokuvajuhlat – Midnight Sun Filmfestival – viettää ensi kesänä 30-vuotisjuhlaa. Peter von Bagh on toiminut elokuvajuhlien festivaalijohtajana lähes kaikki nämä vuosikymmenet. Elokuvajuhlien käynnistäjinä toimivat elokuvaohjaaja Anssi Mänttäri ja Kaurismäen veljekset. Mänttärin vei oma elokuvatyö ja Peter von Bagh astui remmiin. Totuimme Petteriin niin, että kun hänen tuttu hahmonsa ilmestyi Sodankylän kaduille, tunsimme, että nyt juhlat alkavat.

Kysyin elokuvateatteri Lapinsuun edesmenneen omistajan Erkki Salinin 91-vuotiaalta leskeltä, millaista oli elokuvajuhlien alkuaikoina. Salinien koti on keskeisellä paikalla elokuvateatterin vieressä. Sanni Salin kertoi, että hän oli elokuvajuhlien aikana aluksi yksin lipunmyyjänä teatterilla.

– Eihän Sodankylässä 30 vuotta sitten ollut sillä lailla menopaikkoja kuin on nykyään festarien aikaan. Takan ääressä istuttiin täällä sisällä tai sitten pihalla. En joutanut osallistumaan heidän keskusteluihinsa, olin pikku passarina seurueille, joihin Petterin lisäksi kuului muitakin, muistan esimerkiksi Aki Kaurismäen. Tarjosin voileipiä, Kekin Risto hankki Inarista suolasiikaa ja järvitammukkaa. Vieraat pitivät myös poronlihavoileivistä ja kuivasta lihasta. Päälle juotiin kahvit ja konjakit.

Sanni Salin jatkaa:

– Kun Erkki kuoli 18 vuotta sitten, en juuri ole osallistunut juhliin. Olen vain katsellut ikkunasta pihan ohi kulkevaa väkeä.

Coppola hullaantui savusaunaan

Sauli Välitalo toimi Sodankylän elokuvafestivaaliyhdistyksen puheenjohtajana ensimmäiset 20 vuotta. Luottamustehtävä oli kiinnostava, mutta ajoittain varsin raskas. Paineet olivat yhtenä kesänä niin kovat, etten pystynyt käymään katsomassa yhtään elokuvaa, Sauli kertoo. Huolta tuotti ennen kaikkea talous. Mutta Sodankylästä on mennyt tietoa kulttuuripiireihin ja lehdistö ja televisio ovat pitäneet huolta, että Sodankylän elokuvajuhlat tunnetaan maailmalla. Sodankyläläiset ovat ottaneet tapahtuman omakseen, talkootyö on ollut todella tärkeää.

Peter von Bagh ei tuonut suurta maailmaa Sodankylään vain elokuvien kautta. Hänen kontaktiensa seurauksena monet sodankyläläiset saivat elämäänsä yllättäviäkin uusia ihmisiä. Sauli Välitalo kertoo iloisesta saunaillasta mökillään Nuutamolammen rannalla Hinganmaassa. Mukana oli Petterin ja Kaurismäkien lisäksi useita maailmankuuluja elokuva-alan ihmisiä kuten Kummisetä-elokuvien ohjaaja Francis Ford Coppola. Coppola hullaantui täysin savusaunan löylyihin ja lammessa pulahteluun. Myöhemmin hän oli Saulin kanssa kirjeenvaihdossa ja olisi halunnut, että Sauli kirvesmiehenä tulisi rakentamaan hänelle savusaunan Kalifornian viinitilalle. Se jäi kuitenkin tekemättä.

Sodankylän elokuvatohtori

Peter von Baghilla oli hallussaan koko maailmanlaajuinen elokuvaväen verkosto. Hän sai juhliin tulemaan ihmisiä, jotka Sodankylään tullessaan kävivät Euroopassa ensimmäistä kertaa. Juhlien maine levisi niin, että suorastaan odotettiin Sodankylään pääsyä. Kunta antoi Peter von Baghille vapaat kädet tehdä juhlista sellaiset kuin hän halusi.

– Pyysimme, että Petteri kehittäisi Sodankylän elokuvajuhlat niin pitkälle kuin mahdollista, Sauli Välitalo muistelee.

Von Baghilla oli monta rautaa tulessa, ja hän mietti, kuinka hän ehtisi paneutua asiaan. Olihan hänellä Taideteollisen korkeakoulun professuuri, kirja- ja elokuvaprojekteja ja lisäksi hän toimi festivaalijohtajana ja asiantuntijana muuallakin. Sauli Välitalo oli Helsingissä Baghin tohtorinväitöstilaisuudessa. Kun tilaisuus oli ohi, tuore tohtori tuli Saulin luo ja sanoi:

– Nyt minä olen Sodankylän elokuvatohtori.

Eikä Peter von Bagh jättänyt Sodankylää.

Hajamielinen, mutta ei ylimielinen

Koetan saada selkoa miehestä, joka kulki festarien aikana Sodankylän raitilla ajatuksiinsa vaipuneen oloisena silloin, kun ei ollut juhlien vieraiden ympäröimänä. Kysyn Saulilta, millainen mies Peter von Bagh oikein oli.

– Petteri oli kiireinen. Hän saattoi miettiä jotakin asiaa, jätti jopa lauseen kesken ja totesi: kyllä se asia on nyt selvä. Hän teki työnsä, koskaan ei jäänyt mitään hoitamatta. Hänen työmääränsä oli valtava.

Kysyin myös Baghille maksetuista korvauksista.

– Petterin kanssa ei tehty tiliä, Sauli Välitalo vastaa. Kunta ei maksanut hänelle eikä Kaurismäen veljeksille koskaan palkkaa. Majoitus toki järjestettiin. Ehkä he saivat täältä jotakin, millä saattoi tehdä rahaa muualla. Petteri oli todella vaatimaton. Hän tuli samalla junalla ja lähti linja-autolla kuten muutkin.

Välitalo kävi kunnan elokuvaorganisaation edustajana useita kertoja Helsingissä tapaamassa Baghia. Kysyin hänen suhtautumisestaan paikallisiin. Sauli toteaa:

– Petteri oli oman tiensä kulkija, hän eli elokuvalle. Harvat olivat ystäviä, hän eli omaa kulttuurimaailmaansa. Petteri ei ollut ylimielinen, mutta hajamielinen. Häntä arvostettiin ja kunnioitettiin, kotimaassa ehkä jopa liikaa. Mutta hänen tietomääränsä elokuva-alasta oli valtava, mahtaako maailmassa olla hänen vertaistaan? Hän tunsi elokuva-alan ihmiset ja osasi lähestyä heitä.

Sodankylän elokuvajuhlille annettiin elokuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2014. Perusteina mainittiin korkeatasoinen ohjelmisto, tinkimätön elokuvataiteen vaaliminen ja sinnikäs entusiasmi. Juuri niistä Peter von Bagh oli vastuussa.

Sodankylän kunta kunnioittaa Peter von Baghin Sodankylän filmijuhlien hyväksi tekemää työtä nimeämällä kevyenliikenteenväylän Jäämerentien ja Vasantien välillä Peter von Baghin kaduksi. Tätä reittiä voivat tulevatkin sukupolvet kulkea elämää suuremmasta elokuvasta toiseen.

Paula Alajärvi