Pidetään juhlat

Kymmenvuotias tyttönen tulostaa kasan paperia mummin tietokoneelta. Viikonloppuna vietetään kaverin syntymäpäiviä yökyläilyn merkeissä ja nyt tarvitaan arkkikaupalla ideoita teemoista, tarjoiluista ja ohjelmanumeroista. Koristelut ovat tärkeitä tunnelman luojia ja pitäähän sitä jotakin kivaa panna päällekin. Suunnittelu, kihinä ja odotus ovat iso osa juhlimista.

Kuluva vuosi on suomalaisen kulttuurin juhlaa: Kanteletar täyttää 175 vuotta ja Kalevala 180 vuotta. Toivo Kärki, Tapio Rautavaara ja Olavi Virta syntyivät 100 vuotta sitten, Jean Sibeliuksen ja Akseli Gallen-Kallelan syntymästä on 150 vuotta. Lisäksi vuosi 2015 on julistettu Sisun juhlavuodeksi, jonka tarkoituksena on rohkaista suomalaisia tarttumaan unelmiinsa.

Vuonna 2015 vietetään myös ensimmäistä kertaa Kirjan vuotta, joka kutsuu kaikkia kynnelle kykeneviä juhlistamaan kirjan ja kirjallisuuden asemaa arjessamme erilaisilla kokoontumisilla ja tapahtumilla ympäri maata. Kuten juhlavuoden esittelysivulla todetaan: ” Kirja tarjoaa virkistystä, apua, tietoa, neuvoa, ajankulua, seuraa, elämyksiä, tunteita, mielenhuoltoa, vertaistukea, lepoa, rauhaa ja energiaa.” Kirjan vuoden yksi päämäärä on luoda kulttuuritahtoa kirjallisuuden hyväksi.

Kulttuuritahto on ihana sana. Kulttuuri pidetään arvossaan tahtomalla, nauttimalla ja ajattelemalla. Kulttuuria pitää virallisten seremonioiden ohella juhlia myös riemukkaasti, spontaanisti, äänekkäästi tai joskus vaikka hiljaa itsekseen. Pienikin juhlallinen ajatus kohottaa arjesta esiin ajattomuuden kimallusta.

Myös Jängällä on tänä vuonna juhlavuosi: lehtemme täyttää kymmenen vuotta. Syksyisessä juhlanumerossa toivomme pääsevämme julkaisemaan mahdollisimman paljon lukijoiden vinkkaamia hyviä uutisia Lapista (katso sivu xx). Nämä uutiset olkoot juhlan aihioina niinä tympeyden ja tylsyyden täyteisinä hetkinä, jolloin sisäinen marraskuu meinaa halvaannuttaa huumorintajun jämätkin. Kuten kymmenvuotiaamme vastaa kysymykseen ”mitä tänä tylsänä päivänä tehtäisiin”, vastatkaamme yhteen ääneen:

Pidetään juhlat. Pidetään ne heti.

Hertta Alajärvi