Sirkusseikkailulla Afrikassa

Sosiaalinen sirkus tarjoaa eväitä elämään Etiopiassa

Tätä juttua kirjoittaessani köllöttelen Afrikan paahteisen auringon alla, Etiopian pääkaupunki Addis Abebassa. Kello on 13.25, ja iltapäiväaurinko paahtaa kuumimmillaan suoraan yläpuolelta. On helppoa unohtaa olevansa miljoonakaupungin keskusta-alueella: värikkään peltiaidan sisään rajautuu vehreä sirkusparatiisi, jonne kaupungin melu kantautuu etäisenä.

Vielä on rauhallista. Muutaman tunnin päästä tila kuhisee koulusta päässeitä lapsia, heidän vanhempiaan, sirkuskoulun työntekijöitä sekä niin paikallisia kuin vieraileviakin taidealan ammattilaisia. Työpajamainen työskentely jatkuu arki-iltaisin aina auringonlaskuun saakka. Afrobeat-musiikki pauhaa. Jongleerausvälineet kolisevat lattiaan. Nuori akrobaatti nousee tottuneesti käsinseisontaan ihmispyramidin huipulle.

Saavuin Etiopiaan reilu pari viikkoa sitten sekalaisin tunnelmin. Kahden kuukauden työharjoittelumahdollisuus sosiaalisen sirkuksen parissa Afrikassa tuntui unelmien täyttymykseltä. Samalla pelotti valtavasti. Ulkoministeriön matkustustiedote ohjeisti välttämään kaikkea matkustamista Etiopiaan, ja media maalasi kuvaa Itä-Afrikan sotaisista konflikteista, köyhyydestä ja nälänhädästä. Kaiken epävakauden keskelle matkustaminen ypöyksin, tuntematta maasta ketään tuntui sitä järjettömämmältä, mitä lähemmäs lähtöpäivä kävi. Minulla ei ollut hajuakaan siitä, mikä edessä odottaa, kun koneeni laskeutui Bolen kansainväliselle lentokentälle tammikuun lopulla.

Perillä jouduin kuitenkin päivittämään pölyiset mielikuvani Afrikasta, sillä kaikki pelonsekaiset kauhukuvani osoittautuivat täysin ylimitoitetuiksi. Heti saapumispäivän iltana oli enää vaikea muistaa, mikä ihme tässä kaikessa jännitti niin kovin. Kohteessa minua odotti vieraanvarainen ja elämää pulppuava taideyhteisö.

TAIDE TYÖLLISTÄÄ

Työharjoittelupaikkani Fekat Circus on ainoa sosiaalisen sirkuksen organisaatio Etiopiassa. Lähes kaksikymmentä vuotta sitten muutaman sirkusharrastajan alullepaneman opetustoiminnan ympärille on vuosien mittaan kehittynyt monimuotoinen ja menestynyt paikallisen sirkustaiteen kehto. Nykyisin Fekat Circus työllistää yli 30 taiteilijaa, jotka työskentelevät niin Etiopiassa kuin kansainvälisestikin. Etiopialaiset sirkusammattilaiset ovat suurimmaksi osin Fekat Circuksen kasvatteja: nuoria, jotka ovat viettäneet lapsuutensa sirkusharrastuksen parissa ja koulun päätyttyä siirtyneet opettamaan ja esiintymään työkseen.

Etiopiassa väestönkasvu kiihtyy päätähuimaavaa vauhtia, eikä työtä yksinkertaisesti ole kaikille. Itsensä työllistäminen taidealalla ei ole itsestään selvää missään – ei varsinkaan Itä-Afrikassa. Fekat Circuksen mahdollistama työllistymispolku toimii kaikesta huolimatta hämmentävän hienosti. Se rekrytoi työntekijöitään esiintymiskeikoille erilaisiin tapahtumiin tai yksityistilaisuuksiin tai työpajaopettajiksi esimerkiksi kouluihin tai lasten syntymäpäiville.

Aamupäivisin Fekat Circuksen sirkussali toimiikin vapaana työskentelytilana kaikille paikallisille sirkustaiteilijoille. Avoin ja ilmainen harjoittelutila tarjoaa taideammattilaisille mahdollisuuden kohdata toisiaan ja verkostoitua, harjoitella uutta liikemateriaalia, luoda uusia esitysteoksia tai vaikkapa korjata rikkoontuneita esiintymisvälineitään.

MAAILMA MUUTTUU LEIKITEN

Koulupäivän päätyttyä sirkussalin valtaavat lähiseudun lapset. Ammattilaiset tarjoavat lapsille iltaisin ilmaiseksi harrastetunteja iltaisin taustasta ja taitotasosta riippumatta. Avoimella sirkusharrastuksella pyritään houkuttelemaan lähitienoon lapsia mielekkään tekemisen ja turvallisen yhteisön äärelle. Työ onkin erityisen aiheellista täällä Etiopian pääkaupungissa, jossa katulapsiin törmää päivittäin ja jossa useiden kadulla elävien nuorten elämää leimaa äärimmäinen köyhyys, rikollisuus ja päihteidenkäyttö. Sirkustunneilla lapset saavat leikkiä, temppuilla, hassutella, tanssia ja viettää huoletta aikaa kavereiden kanssa: tehdä asioita, joiden pitäisi kuulua jokaisen lapsen elämään.

On selvää, että Fekat Circus on yhteisölleen paljon muutakin kuin temppukerho. Fekat Circus on naapurustonsa olohuone, jonne kuka tahansa voi tulla iltaisin viettämään aikaa ja oppimaan uutta. Iltatuntien alkaessa tuntuu, kuin perhe kokoontuisi pitkän päivän jälkeen kotiin. Varsinaisilla sirkustunneilla teknisten taitojen ohella harjoitellaan muun muassa kehojen erilaisuuden ja yksilöllisyyden hyväksymistä, itseilmaisua, kykyä työskennellä ryhmässä, pelkojen voittamista sekä esiintymis- ja työelämätaitoja. Taideharrastamisesta on tehty helposti saavutettavaa matalan kynnyksen toimintaa, ja tuntityöskentely pohjaa harrastajien tarpeisiin ja toiveisiin. Fekat Circus tekee työtään yhteisöään varten.

Afrikkalainen vieraanvaraisuus on pitänyt huolen siitä, että olen solahtanut yhteisöön sisään vaivattomasti. Erityisesti pienet tytöt lähestyvät minua varauksettomasti ja rakkaudella, vaikkemme jaa montaakaan sanaa yhteistä kieltä. Ulkomaalainen nuori nainen herättää heissä selvästi uteliasta kiinnostusta. Vaaleat hiukseni ovat suosittu kohde kampaamoleikeille, ja minulle halutaan opettaa kilpaa erilaisia piiri- ja taputusleikkejä. Teemme temppuja mallista toistemme perässä, tanssimme yhdessä ja pidämme hauskaa.

Matkalla merkityksellisimmältä onkin tuntunut luoda yhteyttä juuri paikallisiin tyttöihin. Etiopiassa tytöt ja nuoret naiset kärsivät poikia ja nuoria miehiä useammin esimerkiksi aliravitsemuksesta, köyhyydestä, työttömyydestä, kouluttamattomuudesta, seksitaudeista ja väkivallan uhasta. Sukuelinten silpominen, lapsiavioliitot sekä teiniraskaudet ovat edelleen valitettavan yleisiä perinteitä. Lisäksi tyttöjen yhteiskunnallista osallisuutta rajoittaa niinkin yksinkertaisen oloinen asia kuin kuukautiset. Kuukausittain vuotopäivien aikaan moni tyttö joutuu pysyttelemään yhdestä neljään päivää pois koulusta, töistä ja harrastuksista. Kuukautissuojien hankkiminen on kallista, ja niiden ostamiseen liittyy häpeää.

Sirkusharjoittelun äärellä etiopialaiset tytöt pääsevät nauttimaan omista kehoistaan. Tuntityöskentelyn ohella tytöt saavat myös kokemuksia kehollisesta itsemääräämisoikeudesta, itsenäisestä toimijuudesta ja oman kehon kykeneväisyydestä. Harjoittelu Fekat Circuksella on tasa-arvoista: sukupuolesta riippumatta tunneilla harjoitellaan samoja asioita, ja jokaisella harrastajalla on yhtäläiset mahdollisuudet siirtyä harrastuspohjalta sirkusammattilaisuuteen.

Kahden kuukauden työharjoitteluni Fekat Circuksella on vasta aluillaan, mutta jo nyt olen saanut täältä valtavasti. Omassa elämässäni taiteella on ollut valtava parantava voima. On silti ollut pysäyttävää nähdä lähietäisyydeltä, millaisella voimalla sirkus voi parantaa maailmaa. Fekat Circus ei tarjoa taideterapiaa, se tarjoaa vain mahdollisuuden asettua taiteen tekemisen äärelle. Se yksin voi muuttaa kaiken.

Maiju Tiuraniemi

Maiju Tiuraniemi on sodankyläläislähtöinen tanssitaiteilija ja sirkuspuuhailija. Taiteiden ohella hän innostuu kevätauringosta, huvipuistolaitteista sekä 70-luvun diskomusiikista.

MITÄ ON SOSIAALINEN SIRKUS?

Sosiaalinen sirkus on sirkustoimintaa, jossa sirkusta käytetään välineenä muiden taitojen tai tavoitteiden saavuttamiseen. Tavoitteita voivat olla esimerkiksi osallisuuden ja toimijuuden tukeminen, syrjäytymisen ehkäisy tai vuorovaikutustaitojen lisääminen. Sosiaalisen sirkuksen toiminnassa korostuvat osallistujaryhmän toiveet ja tavoitteet. Sosiaalinen sirkustyöskentely ei siis ole perinteistä sirkusharrastamista, kuten kuperkeikkaharjoittelua, vaan sen keskiössä on hyvinvoinnin lisääminen.