Kutsuvat niitä alfa-aalloiksi

Naisen ammattinimike on noita. Hän hämmästelee toimittajan kysymystä siitä, voivatko kissat lukea ihmisten ajatuksia. Totta kai voivat, sehän on vanhaa perimätietoa. Toimittaja ei tyydy tähän, vaan hakee tukea tieteestä – tarkemmin aivotutkijalta. Näin minä kuulen alfa-aalloista ensimmäistä kertaa, salaliittoteorioihin erikoistuneelta miesten tv-kanavalta. Tiedonlähteenäni toimiva dokumentti kertoo, että alfa-aallot ovat sellainen tila, jossa ihminen on kyllä valveilla mutta ei ajattele mitään. Kissat viettävät suurimman osan vähäisestä valveillaoloajastaan tässä tilassa. Kontakti ihmisen mieleen muodostuu, kun ihminen on sananmukaisesti kissojen kanssa samalla aallonpituudella eli alfa-aalloilla.

Aivoissamme kipunoi sähkö neljällä eri aallonpituudella. Delta-aalloilla aivomme ovat unen syvimmissä vaiheissa. Kevyen unen ja uneliaan tilan aallot ovat Theta-aaltoja. Beta-aalloilla olemme stressatessamme, kun keskittymiskyky rakoilee ja tuntuu, ettei oikein suoriudu. Alfa taas on nimeltään se aallonpituus, jonka vallitessa olemme rauhallisia, rentoutuneita mutta täysin valveilla ja tietoisia. Tilaa voi kuvailla myös sanoilla vaivattoman valpas. Alfa-aalloilla liplatellessaan ihmisen aivot oppivat nopeasti ja elpyvät rasituksista. Alfa-aalloilla oleskelu lisää luovuutta – ehkä se on jopa luovuuden elinehto.

Alfa-aallot ovat tieteellinen selitys sille, miksi luovaa työtä tekevän ihmisen täytyy toisinaan tai jopa vähän väliä sortua pötköttelemään sohvalle seisovin katsein. Mitä enemmän hommaa on kertynyt ja mitä lähempänä deadline on, sitä tärkeämpää on taikoa itsensä piipahtamaan alfa-aalloille. Beta-, Theta- ja Delta-aalloilla oleskelu vain pitkittää tehtävästä suoriutumista, koska aika hulahtaa joko nukkumiseen tai tuskaiseen käsien vääntelyyn. Alfa-aalloilla ei tuskailla, vaan kaikki on ihan selvää. Eikä pistele, vaikka ei olisikaan.

Alfa-aaltoja taidamme tavoitella muun muassa mennessämme metsään taikka soutelemaan. Sammalmaton, puunlatvojen ja veden katselu ovat kaikki ikiaikaisia pikareittejä alfa-aalloille. Tuleen tuijotellessa muutos aivojen sähkökäyrissä tapahtuu vääjäämättä, vaikka sitä yrittäisi vastustaa.

Höpöttelin näitä alfa-aaltojuttujani eräälle opiskelutoverilleni, joka toi esiin hyvin mielenkiintoisen kysymyksen: missä ja miten kaupunkiympäristössä voi virittäytyä alfatilaan? Asiaa tutkittuani havaitsin kysymyksen ympärille rakentuneen kovan luokan bisneksen. Kaupunkiympäristössä voi valita meditaatiokurssin, mindfulness-hetkosia tai vaikkapa mindspan. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, nämä kaikki menetelmät perustuvat ainakin osittain alfa-aalloille pääsyn ihanuuteen. Onneksi minulla on puunlatvat.

Ihminen tarvitsee pelkkää olemista. Suuri osa maailman kulttuureista on sellaisia, että ihmiset eivät tarvitse tälle seikalle minkäänlaisia perusteita. Ihmisellä on oikeus aikaansa ja omiin tulisteluihinsa. Siteeraan erästä sukumme Erkeistä, joka jo hyvin pienenä poikana vastasi äitinsä tarha-aamuhoputteluihin seuraavaa:

”Ihminen on vaan olemassa koko ajan, mutta ei me valmiita olla.”

Alfa-aalloille siis.

Hertta Alajärvi