Lappilainen kulttuurilehti Jänkä kymmenen vuotta

Ensimmäinen Jänkä-lehti ilmestyi syksyllä 2005. Vaikutti siltä, että lehteä ruvettiin tekemään ikään kuin päähänpistosta, mutta lehden syntyyn vaikuttavia kipinöitä oli singahdellut keskusteluissa tuon tuostakin. Haluttiin lehti, joka tuo esiin lappilaista taidetta ja kulttuuria sen omista lähtökohdista. Lappi on iso alue, jossa väkeä asustaa harvakseltaan. Etelän kaupunkeihin verrattuna lappilainen elämäntyyli on omintakeista, luonnonläheisyys ja pienet asumisyhteisöt muovaavat yhä edelleen lappilaista mentaliteettia.

Mikä Lapissa on muuttunut kymmenessä vuodessa? Paljonkin on tapahtunut sekä paikallisella tasolla että laajemmin. Lappi ei ole enää syrjässä globaaleiltakaan mullistuksilta. Kansainvälistyminen henkilötasolla toteutuu päivittäin, kun pakolaisvirrat ovat löytäneet pohjoiset raja-asemat. Vierasmaalaisten muutto Lappiin aiempaa suuremmassa mittakaavassa ei voi olla enää pelkästään kirjoituspöydällä tehtyjä suunnitelmia.

Toimittaja ja kuvataiteilija Richard Kautto luo tässä numerossa katsauksen lappilaiseen kulttuuriin ja taiteeseen viime vuosikymmenien aikana. Lappilaista taiteilijaa koskettavat samat ongelmat kuin etelässä asuvia kollegoja: mikä on taiteilijan paikka yhteiskunnassa ja mistä hän saa elantonsa? Lapin matkailuinstituutin johtaja pohtii Lapille tärkeän elinkeinon, matkailun, tilaa ja tulevaisuutta. Sekin on muutoksessa, jota vauhdittavat koko maailmaa koskettavat asiat.

Jänkä on yrittänyt houkutella lukijoita vuorovaikutukseen pyytämällä kirjoituksia erilaisille teemapalstoille. Vastakaiku on ollut melko vähäistä, mutta siitä on iloittu. Toimituskuntaa ovat kovasti ilahduttaneet myös monin tavoin saapuneet kiitokset lehdestä ja sen sisällöstä. Eräs lukija kirjoittaa: ”Jänkä loi uskoa ihmisyyteeni.” Tarvitseeko millään julkaisulla olla sen suurempaa tavoitetta?

Jänkä on saanut kiitosta myös viralliselta taholta: vuonna 2011 lehti sai Lapin kulttuuripalkinnon ja seuraavana vuonna opetusministeriö antoi Jängälle kulttuurilehtien laatupalkinnon. Palkinnon perusteluissa kiitetään lehden ulkoasua ja sitä, että se ei katso ylhäältä kulttuurin kenttää, mutta ei myöskään kurnuta sammakkoperspektiivistä paikallista näkökulmaa. Jänkä ei halua erotella ammattimaisen taiteen ja harrastajien tekemistä, vaan ottaa huomioon nuoret ja vanhat, historian ja nykypäivän. Kohtaamme lehden sivuilla yhteisessä tilassa.

Lämpimät kiitokset teille kaikille, jotka olette ilman rahallista korvausta tehneet mahdolliseksi Jänkä-lehden ilmestymisen: kirjoittajille, valokuvaajille ja piirtäjille. Kiitokset myös lehden tilaajille ja ostajille, ilman lukijoita lehti on tarpeeton. Kiitokset ilmoittajille, joiden tuella olemme pystyneet maksamaan painatus- ja postikulut.

Haluamme edelleen tehdä lukijoillemme näkyväksi lappilaista elämänmenoa ja taiteen ilmentymiä. Haluamme osoittaa, että Lapissa voi elää ja asua sekä tehdä omintakeista taidetta ja kulttuuria.

Paula Alajärvi