Lapin Luonnon Lumo

Nykyään mediassa törmää monesti ihannoivaan puheeseen paikasta nimeltään Lappi. Medioissa puhutaan jopa Lappi-faneista, jotka haluavat tulla pohjoiseen tutustumaan luonnon lumoon. Kun kuuntelee ihmisten puhetta Lapista, he kertovat paikasta, joka on maaginen, yliluonnollinen ja primitiivinen. Monille Lappi edustaa mystisyyttä. Joskus voi olla vaikea ymmärtää, että tässä niin kutsutussa Lapin ihmemaassa asuu ihan ihka oikeita tavallisia ihmisiä, joiden kotiin tulee sähköt, juokseva vesi ja jopa internet-yhteys. Jos Lapin ihmemaahan muutetaan, siellä kaikki on satumaisen hyvin. Luonnon kauneus salpaa hengen ja hiljaisuus tukahduttaa kaikki paineet. 

En tiedä, missä Lappi on. Saatan hämmentyä kuullessani, että minä asun Lapin ihmemaassa, jossa ihmisiä on vähän, elämä on rauhaisaa ja luonto on suunnattoman ihmeellinen. Luulin asuvani paikassa, jonne koko ajan halutaan suuria kehittyneitä kaupunkeja, jotta saadaan verotuloja; paikassa, jossa elämä on kiireistä ja paikassa, jossa homogeeninen ympäristö aiheuttaa paineita. Ennen kaikkea olen nähnyt sen, että luontoon halutaan jatkuvasti rakentaa lisää. Uusia kaivoksia odotetaan innolla, monet suuret kosket on valjastettu sähköntuotantoon, ja niiden alle on hukkunut paljon luppometsiä ja sukujen vanhoja asunpaikkoja. Maakuntakaavoihin isketään rautatiesuunnitelmia ja tuulivoimalateollisuusalueita. Luonnonkaan ei haluta säilyvän luontona. Jos se on liian luonnollinen, siinä on vika. Jos porotokat päätyvät tielle, joka ylittää niiden laitumet, syntyy älämölö. Jos kettu sattuu tulemaan kylään, jossa sillä on ollut vanha pesämaa, pelätään, että se tuo tauteja. Niin. Lapin luonnon lumoa halutaan kokea ainoastaan, jos siitä puuttuu luonto ja luonnollisuus. 

Kuinka monesti puhutaan poronraadoista autoteillä? Kuinka useasti mainitaan tuulimyllyihin lentäneet muuttolinnut? Kuinka runsaasti mietitään erämaata, joka on niin monen eläimen koti, mutta  jonne voi rakentaa, koska se on tyhjä? Mietin, miksei koskaan puhuta oikeasta Lapin Luonnon Lumosta. Siitä kuinka vanha pohjoisen elinkeino poronhoito kokee kovia porojen jäädessä autojen, junien ja kaivosvaltausten alle tai petojen ruuaksi. Siitä kuinka sitä luontoa vähitellen tuhotaan rakentamalla aina vain lisää siinä toivossa, että kaivokset ja tuulivoimalat toisivat verotuloja. Miksi kukaan ei puhu tästä tuhosta?  

Minäkin haluan tutusta Lapin Luonnon Lumoon, mutta tiedän, ettei sitä ole. Lappi on turismin kehittämä paikka. Eikä siellä ole tilaa luonnolle, eläimille tai pitkille perinteille.  

Viola Ukkola